Skip to content
Huis Mus

Over ons

‘Vanaf nu doen we het samen, luisteren we aandachtig, inspireren we elkaar in een creatieve, veerkrachtige, en betrokken gezamenlijkheid'.

Huis Mus

Huis Mus is een creatief collectief voor de ontwikkeling van nieuwe culturele vormen tussen generaties en disciplines. We streven ernaar om huidige kaders omver te gooien en nieuwe wegen in kunst en cultuur te verkennen. Volgens ons is onze maatschappij allang rijp voor nieuwe manieren van samenwerken en liggen talloze initiatieven voor het oprapen. Wij willen deze initiatieven de ruimte bieden door in praktijk te brengen waar al te lang op wordt gewacht: een solidaire, vrije en veerkrachtige samenleving. Huis Mus vormt een warm nest om samen de initiatieven die staan te trappelen te laten vliegen.

Creatief collectief

Met Huis Mus gaat initiatiefnemer Marcel Musters na Mugmetdegoudentand aan de slag met de noodzaak om verbinding te generen in de tijden van polycrises waarin we leven. Als aanjager pur sang zet hij zijn brede netwerk in om een nieuwe aanzwengeling te geven aan de toonaangevende kunst en cultuur van vandaag en slaat een brug tussen verschillende generaties. Huis Mus verbindt verschillende disciplines om zo kennis en kunde bij elkaar te brengen in een tijdsgewricht waar fundamentele transities broodnodig zijn. In een interview van de Volkskrant zei Musters hierover: “We moeten het écht doen met hoe de wereld nú is, en daar de vorm voor vinden, ook in de podiumkunsten.”

Missie

Podiumkunsten zijn een fluïde kunstvorm, en hebben altijd relevantie tot de mens en haar zijn. Zo kan het ook de stem zijn die bij jou thuis je iets toefluistert, gesprekken tussen oude vrienden die het hebben over pijnlijke, over mooie, over complexe dingen. Vragen over het leven, hoe het geleefd is en welke lessen er uit te trekken vallen. Zoals Marjolijn van Heemstra het al mooi verwoordde: Het woord ‘podium’ stamt af van pous, Grieks voor ‘voet’ of ‘basis’, datgene wat het verhaal draagt. We zijn gewend de podiumkunsten te associëren met kijken en tonen. Maar met die voet in gedachte zijn er nieuwe associaties: dragen, brengen, ondersteunen. Podiumkunst is dan niet alleen kunst op een podium, maar ook de kunst een podium te scheppen. Het vormgeven van de voet die een verhaal uittilt boven het alledaagse. Zo bekeken kan podiumkunst het creëren van draagkracht zijn.”

Deze ideeën brengt huis Mus in de praktijk. Bijvoorbeeld door de podcastserie De 100 vrouwen van Marcel. In deze podcastserie gaan Marcel Musters en Pablo Cabenda in gesprek met de 100 vrouwen in Marcel’s leven die hem levenswijsheid hebben gegeven.

In de gesprekken worden lessen getrokken en inzichten opgedaan vanuit de levenservaring en het persoonlijke perspectief van de gast. Dit is in lijn met het feministische idee dat het persoonlijke altijd al politiek is, en dat de ervaringen van personen in door systemen gemarginaliseerde posities inzicht geven over die systemen. Zo zijn de persoonlijke gesprekken in de podcast niet alleen persoonlijke gesprekken van mens tot mens. Ze zijn een bron van kennis over de wereld en maatschappij waarin deze mensen hebben geleefd en leven, hoe ze daarop terugblikken en wat hun inzichten zijn over hoe het anders moet.

het artistieke team

Over ons in beeld